Günümüzde modern atölye ortamlarında ve tamiratlarda silikon çok sık kullanılan yapıştırıcı ve birleştirici malzemelerden birisidir. Özellikle sıcak tabancalar vasıtasıyla kullanılan mum silikon, birçok alanda yaygın bir şekilde kullanılan yüksek mukavemetli ve ekonomik malzemeler arasında bulunmaktadır. Mum silikon sentetik bir yapıya sahip olarak reçine bazlı bir şekilde üretilen yapıştırıcı ürünleri arasında da kabul edilmektedir.
Silikon bilindiği üzere Silisyum elementi sayesinde şeffaf ve yapıştırıcı niteliği ile birlikte aynı zamanda yalıtım oluşturan bir malzeme şeklinde üretilir. Genellikle basınçlı tabancalar vasıtasıyla kullanılan soğuk silikonlar bir dolgu malzemesi anlamında da kullanılırken, sıcak hava tabancası ile eritilerek kullanılan mum silikon ise yarı saydam ve çok akışkan bir yapıya sahip olarak kullanılır. Genel amacı ise mobilya endüstrisinden aksesuar endüstrisine, tamiratlardan elektroniğe kadar birçok noktada yapıştırma işlemini güçlü bir şekilde gerçekleştirmektir.

Mum Silikon Nasıl Kullanılır?
Atölyelerde, tamirhanelerde, evlerde, fabrikalarda, üretim hanelerde veya yaşamın devam ettiği her yerde yaygın bir şekilde kullanılan tutturma ve yapıştırma ürünleri arasında akla gelen en önemli ürün çeşitlerinden birisidir. Ürünün mum silikon şeklinde adlandırılmasındaki temel mantık tıpkı bir mum gibi ısı ile karşılaştığında eriyerek akmaya başlaması ve paketler içerisinde şeritler halinde kullanıma sunulmasıdır.
Bu tip silikon ürünleri genellikle öncelikli olarak sıcak hava oluşturan ve elektrik bağlantısı ile çalışan bir tabanca vasıtasıyla ısıtılarak akışkan hale getirilir. Tabancanın üst kısmında silikon şeritlerinin yerleştirilebileceği bir boş bölüm yer alırken, silikon kullanıldıkça şerit tabancanın uç kısmına doğru ilerleme gerçekleştirir ve eriyip akmaya devam ederek şerit bitene kadar kullanım sürdürülebilir.
Kullanım alanlarındaki ihtiyacın boyutuna ve maliyetleri hesaplamanıza bağlı olarak da bu silikon ürünleri bazen 7,5 mm ve bazen 11,5 mm gibi boyutlar ile 20 cm gibi ölçüler ile kullanıma sunulur. Paketler içerisinde veya kiloluk ölçüler ile satın alınabilen bu ürünler, günümüzde özellikle kağıt ve kumaş gibi yüzeylerin birbirine yapıştırılarak tutturulması için kullanılacak şekilde güvenilir bir yapıştırıcı olarak geliştirilmektedir.
Çevre ile temasında herhangi bir zarar oluşturmayan, sadece ilk akma sırasında sıcak olması ile birlikte dikkatli kullanım gerektiren mum silikon, ilk tutunma anından itibaren yüksek bir mukavemet oluşturarak yapıştırma işlemini sağlam bir şekilde gerçekleştirir. Isınma anında hafif bir koku ile karşılaşılsa da sonraki dönemlerde koku gibi bir sıkıntısı bulunmayan bu pratik malzeme, özellikle bazı mobilyalar, beyaz eşyalar veya ev eşyalarında ya da endüstriyel eşyalarda boşlukların doldurulması için de tercih edilir.

Mum Silikon ile Neler Yapılabilir?
Özellikle endüstriyel faaliyetlerde yaygın bir şekilde kullanılan mum silikonlar örnek olarak otomotiv sektöründe ve mobilya sektöründe birçok alanda önemli bir tutundurma malzemesi olarak yüksek mukavemeti ile tercih edilir. Tabanca sayesinde sıcak işlem gerçekleştirildiğinde kolaylıkla erime gösteren bu yapıştırıcı malzeme, örneğin; kalıpların birleştirilmesi gibi noktalarda uygulanabilir. Isı ile karşılaştığında kolay bir şekilde elime gösteren ve soğuduktan sonra katılaşarak yapıştığı yerde dayanıklılık oluşturan bu malzeme, daha sonraki dönemlerde tekrar ısı ile karşılaştığında ise yeniden erime ihtimali düşük bir yapıdadır.
Çeşitli çalışma alanlarında ve üretim hanelerde son noktalarda parça birleştirme gibi amaçlar ile kullanılan mum silikon özellikle bazı noktalarda ise yeni tasarımlar gerçekleştirmek ve atölyelerde detaylı çalışmalar gerçekleştirmek için kullanılır. Çünkü bu yapıştırıcı ürün kumaş ve kağıt kadar karton, cam, metal ya da ahşap gibi parçaların birbirine tutturulması için de güçlü bir sonuç ortaya koyabilmektedir. Örnek olarak ahşap bir zemin üzerinde metal veya plastik taşlar gibi malzemeler ile süsleme yapılmak istendiğinde sıcak yapısı ile kullanıldığında çok hızlı bir şekilde yapışma işlemi gerçekleştirir.
Zehirleyici yani toksik bir yapısı bulunmayan mum silikon hobi çalışmaları gerçekleştiren atölyeler ve dekorasyon çalışmaları gerçekleştiren mimarlar ya da mühendisler tarafından da yüksek performansı ile kullanılır. Uygulandığı alanda kolaylıkla kopma ve sökülme gibi özellikler göstermeyen ve yıllar boyunca yapısını yitirmeden ham malzeme olarak muhafaza edilebilen bu silikon şeritleri genellikle şeffaf yapıya sahip olsa da nadiren farklı renklerde de temin edilebilmektedir.
Günlük hayatta tıbbi çalışmalardan medikal uygulamalara, eğitim hayatında öğrencilerin gerçekleştireceği projeler ve maket uygulamalarına ve bilimsel projelere kadar birçok noktada kullanım gerçekleştirilir. Tamir ve onarım atölyelerinde özellikle elektrik ve elektronik parçaların birleşimi, kaynak ve lehim uygulamalarını sağlam hale getirilmesi ve korunması gibi amaçlar ile de mum silikon kullanımı yer almaktadır. Mobilya donanımlarında da sık sık kullanılan mum silikon, çok başarılı sonuçlar verir.