Türkiye'nin En İyi Mimarları Listesi

Türkiye'nin En İyi Mimarları Listesi

İnsanlar yeni bir şehri ve ülkeyi ziyaret ettiklerinde genellikle bölgenin mimarisi ile de yakından ilgilenirler. Her medeniyette ise elbette en iyi eserler mimarlar tarafından ortaya koyulurken, ülkemizde de Türkiye'nin en iyi mimarları bu anlamda büyük eserlere imza atmayı başarmışlardır.

Türkiye'nin En İyi Mimarları Kimlerdir? 

Türkiye'nin çok eski zamanlarda yaşamış ve halen yaşayan eserler bırakmış mimarları ve günümüzde eserler bırakmaya devam eden mimarları Türkiye'nin en iyi mimarları arasında ifade edilebilecek kişilerdir. Ülkemizin dört bir tarafında farklı şehirlerde mimari eserler bırakmış ve dünyaya örnek olmuş bu eserleri inşa etmiş Türkiye'nin en iyi mimarları aşağıdaki başlıklar ile detaylı bir şekilde de görülebilir. 

MİMAR SİNAN (KOCA SİNAN)

Türkiye'nin en iyi mimarları listesi yapılması gerekirse, elbette dünyanın örnek aldığı ve Koca Sinan lakabına sahip Mimar Sinan listenin ilk sırasında yer almalıdır. Ünlü mimarın 1488 yılında doğmuş olduğu bilinmek ile birlikte ilk olarak Yavuz Sultan Selim döneminde İstanbul yeniçeri ocağında görev almıştır. Özellikle Kanuni Sultan Süleyman döneminde baş mimarlığa kadar yükselmeye başaran Mimar Sinan, hayatı boyunca

  • 100'e yakın cami yine
  • Onlarca medrese ve mescit
  • 20 farklı türbe
  • 7 darül-kürra
  • İmarethaneler
  • Hastaneler
  • Suyolları
  • Kervansaraylar
  • 36 farklı saray
  • Hamamlar inşa etmiştir.

Sinan’ın bugün halen ayakta olan 410 üzerinde eseri bulunmaktadır. Dünyanın en ünlü eserleri arasında ise Edirne'de inşa ettiği Selimiye Camii ve İstanbul’da Süleymaniye yer alır. 1976 yılında ise Mimar Sinan ismini şereflendirmek açısından Uluslararası Astronomi Birliği, Merkür gezegeninde bulunan bir kratere “Sinan Krateri” adını uygun görmüştür. 

MİMAR KEMALETTİN BEY 

Mimar Kemalettin Bey, ülkemiz mimarlık alanında I. Ulusal Mimarlık Akımı öncülerinden biri olarak; bugün 20 TL'lik banknotların arkasında yer alan resmi ve Gazi Üniversitesi Rektörlük Binası sayesinde de bilinir. Kemalettin Bey, Türkiye’nin en iyi mimarları listesinde yer alırken; mimari eserlerinde Türk mimarisinin ayrıntılarını bulundurarak modern mimari ile bir birleşim gerçekleştirmiş ve “Neo-klasik Türk Üslubu” anlayışını ortaya çıkarmıştır. Önemli eserleri arasında Ankara Palası ve Tayyare Apartmanı gibi mimari eserler yer alırken, hem Osmanlı hem Selçuklu motifleri bu yapılarda görülebilir ve halen ayakta olan birçok eseri bulunmaktadır. 

SEYFİ ARKAN

Modern Türk mimarisinde çok önemli bir yere sahip olan Seyfi Arkan Atatürk'ün Mimarı gibi bir vasfa da sahiptir. Arkan, özel bir mimari eğitim alarak Çanakkale Şehitleri Abidesi Yarışması’na katılmış ve yarışmayı kazandıktan sonra eğitimini Almanya'da tamamlamıştır. Bugün İstanbul'da bulunan Florya Deniz Köşkü önemli eserlerinden biri olurken, yenilikçi bir anlayış ortaya koymuştur ve sonrasında Türkiye'de Yaverlik ve Başbakanlık Köşkü gibi ünlü eserlere imza atmıştır. 

VEDAT TEK 

Türkiye'de Ulusal Mimarlık Akımı denildiğinde akla gelen önemli isimlerden birisi de Vedat Tek olarak bilinir. Eşdeğer düzeyde Türkiye’nin en iyi mimarları arasında yer almaları anlamında Mimar Kemalettin Bey ile ortak bir şekilde yaptığı çalışmalar dışında aynı zamanda resim eğitimi almış bir mimari tasarımcı olarak Paris Güzel Sanatlar yüksekokulunda 19. asırda eğitim görürken, Cumhuriyet döneminde II. TBMM Meclis Binası gibi önemli eserlere imza atmıştır. 

BALYAN AİLESİ 

Bilindiği üzere dünyanın imrendiği eşsiz manzaralardan birisi İstanbul boğazında yer alırken, bu manzaranın oluşmasında Balyan Ailesi çok büyük katkılar sunmuştur. Ailenin birçok üyesi mimari çalışmaları bir gelenek haline getirirken, ilk olarak Osmanlı döneminde Kirkor Balyan bir saray mimarı olarak çalışmıştır. Bu dönemde Beylerbeyi Sarayı ve Selimiye Kışlası mimarileri ellerinden çıkarken, oğlu Garabet Balyan ise örnek olarak Dolmabahçe Sarayı gibi muhteşem bir mimariye imza atmıştır. 

Balyan ailesi mimari tasarımda Türk çizgilerini Batı mimarisi ile uyumlu bir hale getirirken, mimaride “Türk Barok Mimarisi” gibi bir ekolün oluşmasını sağlamışlardır. İstanbul'da özellikle 19. yüzyıl Balyan ailesinin mimari dönüşümü ile şekillenirken, Türkiye'de modern birçok kentte izleri yer almaktadır. 

TURGUT CANSEVER 

İstanbul'da Beyazıt Meydanı’nın mimari tasarımını gerçekleştiren Cansever, Türk mimari tarihinde Ağa Han Mimarlık Ödülü’nü üç defa kazanmış bir isimdir. Hatta ülkemizde sanat tarihinde ilk doktora tezini gerçekleştiren Turgut Cansever, günümüzde bilinen Türk Tarih Kurumu Binası ve Demir Tatil Köyü ile Ertegün Evi gibi önemli yapılara imza atmıştır 

MELİH KORAY 

Günümüzün meşhur Bağdat Caddesi’ne kişilik kazandırmış ve eserlerinde yenilikçi çizgiler ortaya koymuş bir mimardır. Güzel Sanatlar akademisinden mezuniyetini 1951 yılında gerçekleştiren ve hemen 1953 yılında Fahrettin Sosyal Villası’nı inşa eden mimar, ayrıca Feneryolu, Moda ve İdealtepe gibi semtlerde bambaşka bir görsellik oluşmasını sağlamıştır. Türkiye'de katamaran olarak bilinen yüzen ev yapıları da Koray tarafından geliştirilmiştir. 

ALİ TALAT BEY

Ali Talat Bey ulusal mimarlık akımı ile tanınan önemli mimarlardan biri olarak 19. asırda dünyaya gelmiş ve aynı asırda Hendese-i Mülkiye Mektebi bünyesinde eğitim almıştır. Evkaf Nezaretinde çalıştığı dönemlerde Mimar Kemalettin Bey ile tanışması sonrasında birlikte “Fenni Mimari” eserini hazırlarken, özellikle önemli kitapları yayınlanmıştır ve günümüzün bilinen Beşiktaş, Kuzguncuk ile Üsküdar iskelelerinin tasarımını yapmıştır. 

SEDAT HAKKI ELDEM

Cumhuriyet döneminde Türkiye'nin en iyi mimarları arasında bahsedilen Eldem, ünlü İtalyan mimarların atölyesinde aldığı eğitimler sonrasında modern çizgiler ile özellikle Taksim Ceylan Apartmanı ve Budapeşte Türk Pavyonu gibi yapılara imza atmıştır. Yalova Termal Otel kendi tasarımı olmak ile birlikte mimar, Milli Mimari Hareketin ilk ürünü olarak bu yapıyı ortaya koymuştur. 

EMRE AROLAT 

Ağa Han Ödülü gibi önemli ödüller kazanmış Arolat, Galatasaray Lisesi ve sonrasında Mimar Sinan Üniversitesi'nden mezun olurken, birçok uluslararası ödüle de ulaşmayı başarmıştır. Ailesinden gelen mimarlık geleneğini sürdürürken, ülkemizde özellikle Zorlu Center ve Sancaklar Camii gibi projelerde imzası bulunmaktadır. 

MELKAN GÜRSEL TABANLIOĞLU 

Eski cumhurbaşkanlarımızdan Cemal Gürsel'in torunu olan Tabanlıoğlu, İstanbul Teknik Üniversitesi mimarlık bölümü mezunu olmak ile birlikte başlıca bilinen projeleri arasında İstanbul Modern ve İstanbul Sapphire gibi yapılar yer alır. Ayrıca Kazakistan'da inşa edilen Astana Arena ve Amman sınırlarındaki Officers Tower eserleri arasında bulunur.

MELİKE ALTINIŞIK 

Yeni dönem açısından Türkiye’nin en iyi mimarları arasında bulunarak 2018 yılında Avrupa'nın en iyi genç mimarlarından biri olarak seçilen Altınışık, eğitimini İngiltere'de tamamlarken; özellikle Küçük Çamlıca Televizyon Kulesi ve Seul Robot Bilimi Müzesi gibi esenlerde imzası yer alır.

Mimarlar ve mimari tarzlar hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için blog sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Yararlanılan Kaynaklar: Vikipedi

 

Etiketler: Türkiye'nin en iyi mimarları
Temmuz 09, 2025
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR