Bir cismin, bir maddenin veya bir yapının yüksek ısı kaynağı ile temas etmesi ve oksijenin bir tepkime oluşturması ile yanma olayı ortaya çıkar. Herhangi bir mekanın, yapının ya da bölgenin bu olay ile karşılaşması ise yangın afeti olarak ifade edilir. İnsanlar açısından en çok merak edilen konulardan biri ise yangından korunma yolları ve alınacak önlemlerdir.
Yangın, bazen katı maddenin yanması ile soğutma yapılarak kolaylıkla söndürülebilir. Bazı durumlarda sıvılar yangın sebebi olduğunda hem oksijenin kesilmesi hem de soğutma sağlanması ile söndürme yapılabilir. Ancak özellikle petrol veya doğalgaz gibi yakıtlar nedeni ile çıkan yangınlarda kuru kimyasal tozlar ve özel yangın söndürme ekipmanları kullanılması da gerekebilmektedir. Büyük çaplı tesisler ve yapılarda metallerin dahi yangına dahil olması gibi durumlarda da en üst düzeyde yangın söndürme sistemleri kullanılır.
Yazımıza öncelikle yangının ne gibi faktörler nedeniyle ortaya çıktığını ele alıp daha sonra yangından korunma yolları nelerdir bunlara değineceğiz. Hazırsanız, başlayalım.

Yangın Afetlerine Neler Neden Olmaktadır?
Yangın her ne kadar farklı önlemler alınarak tedbirler en üst safhada tutulsa dahi günümüzde birçok yaşam ve çalışma alanında, doğal alanlarda, endüstriyel tesislerde ve yapılarda karşılaşılabilen bir afettir. Temel olarak yaşamın ve çalışma koşullarının devam ettiği her noktada yangına karşı birçok önlemin alınması, hem insani olarak hem yasal olarak bir mecburiyettir. Çünkü yangınlar ile karşılaşılmasının ana nedenleri arasında da hiçbir önlem alınmaması her zaman yer almaktadır.
Yangına karşı nasıl koruma önlemleri alınacağı bilinmiyorsa ve buna rağmen hala bilgi edinmekten geri duruluyorsa, bu cehalet durumu yangın afetine davetiye çıkarmakta ön planda bulunmaktadır. Örneğin; elektrikli aletlerde doğru kullanım gerçekleştirmemek ya da ısınma sistemlerini yanlış bir şekilde kullanarak kolaylıkla yangına davetiye çıkarmak tamamen bilgisizlik kaynaklı bir durumdur.
Günümüzde özellikle ülkemizin birçok noktasında yangınların çok basit nedenlerden dolayı ortaya çıktığı ve çok hızlı bir şekilde büyüdüğü bilinmektedir. Her ne kadar insanlar önlemler alarak bilgili davransa dahi örneğin; yere atılan bir sigara izmariti ya da açık unutulan bir ütü gibi ihmal durumları beklenmedik yangınlara neden olabilmektedir. Bazen benzer şekilde iş kazaları, bazen bireylerin bilerek gerçekleştirdiği sabotajlar, bazen çevredeki küçük bir yangının etrafa sıçraması veya yoğun rüzgarın doğada kendiliğinden çıkarabildiği yangınlar da ana faktörler arasında yer alır.

Yangından Korunma Yolları Nelerdir?
Evler, işletmeler, ormanlar, fabrikalar veya kurumlarda yangın afetinin önlenebilmesi en önemli korunma yöntemleri arasında yer alır. Korunma açısından bir araştırma gerçekleştirildiğinde yapılması gerekenlerin hem yangından önce hem yangın anında hem de yangın sonrasında ayrı aşamalar oluşturduğu da görülebilir. Önlem almak bir yangının ortaya çıkma ihtimalini düşürse de yine de yangın afeti ile karşılaşıldığında da alınan önlemler sayesinde hızlı bir müdahale gerçekleştirilebilir.
Günümüzde tüm resmi prosedürlere ve teknik anlamda gerçekleştirilen çalışma ve bilgilendirmelere bağlı olarak yangının önlenebilmesi için ve korunma oluşturulması için aşağıdaki ayrıntılara dikkat edilebilir.
- * Yapılarda hem iç hem dış yüzeylerde kaplama gerçekleştirilirken ısıya ve yangına dayanıklı malzemeler tercih edilebilir.
- * Bir yapının iç noktasında yangın oluşuyorsa duvarlardan duman ve alevin sızması engellenebilir.
- * Yapılarda özellikle kapalı alanlarda yangın riskine karşı bölümler oluşturularak yayılması önüne geçilebilir.
- * Yangın afetine karşı yapılarda kısa ve kolay kaçış noktaları belirlemek gerekir.
- * Alev alacak ve kolaylıkla yanarak yangına neden olacak malzemeler bir arada tutulmamalıdır.
- * Yapılarda yangın söndürme ekipmanları sık sık kontrol edilmeli, bakımları yapılmalı ve eksiksiz tutulmalıdır.
- * Yangın koruma plakaları ve yangın dayanımlı fitiller kullanılmalı, bunlar olabildiğince yaygınlaştırılmalı.
Yangın afeti ile karşılaşıldığı an itibari ile de büyük bir felaketin gelişmesini engelleyecek şekilde önceden oluşturulan bu korunma yollarının büyük bir katkısı yer alacaktır. Karşılaşılan afet durumlarında ise telaşa kapılmadan yangın ihbar düğmelerinin kullanılması, 112 acil çağrı merkezinden destek talep edilmesi ve halihazırda ortamda bulunan yangın söndürme ekipmanlarının kullanılması tercih edilmelidir.
Kapalı alanlarda karşılaşılan yangın afetlerinde özellikle oksijenin gelişini engelleyecek şekilde kapı ve pencerelerin kapatılması ve duman altında kalmayacak şekilde kaçış yollarına hızlı bir şekilde ulaşılması gerekir. Bazen yapılarda veya açık alanlarda yangını durdurmak mümkün hale gelmediğinde ve dışarıya çıkma ihtimaliniz de bulunmuyorsa, kendinizi korumak için bir yatağın altına veya dolap gibi bir mobilyanın içerisine kendinizi saklamanız büyük bir fayda sağlayabilir.
Herhangi bir faktörden dolayı herhangi bir maddenin yanışı sonucunda ortaya çıkan duman birçok kişinin bu tip afet durumlarında büyük zarar görmesine ve hayatını kaybetmesine neden olabilmektedir. Eğer bu gibi durumlarda duman yüksek bir seviyeye ulaşırsa, yangın ekipleri yardıma gelene kadar fazla hareket etmeden dumanın en az seviyede olduğu zemin noktasına doğru eğilerek kendinizi muhafaza edebilirsiniz. İmkanlar dahilinde ıslak bir bez veya ıslak bir mendil ile nefes almayı sürdürerek de koşma gibi hareketlerden kaçınabilirsiniz.
Yangından korunma yollarında kapıların özel önemi var. Yangın anında, sıcağa dayanıklı bir kapı, böylesi bir anda uzaklaşabilmeniz için önem arz eder. Kanca Online’da yer alan kapı donanımlarını ve yangın korunma önlemlerini inceleyebilir, dilediğiniz ürünleri hemen sipariş edebilirsiniz.