İç Mimari Tarzlar Nelerdir?

İç Mimari Tarzlar Nelerdir?

İç mimaride uygulanan tarzlar, özellikle evlerde kişisel taleplere ve zevklere göre bir yaşam alanı oluşturulmasını sağlar. Bu çalışma bir iç mimar tarafından gerçekleştirilirken, bazen dekorasyon ile birbirine karıştırılır. Ancak iç mimari ile dekorasyon birbirinden küçük farklılıklar ile ayrılan çalışma alanlarıdır. Dekorasyon herkes tarafından uygulanabilse de iç mimari belirli tarzlar ile profesyoneller tarafından uygulanabilir. Bu yapısal değişiklikler ise kısa başlıklar ile ifade edilebilecek iç mimari tarzlar üzerinden sağlanır. 

  1. Modern İç Mimari Tarzı

Modern tarzda iç mimari uygulamalar yapılırken, çok fazla süslemeye kaçılmadan net ve pürüzsüz bir görüntü elde edilir. Yaşam alanlarında daha ferah bir ortam oluşturmak için planlama üzerinden nötr renkler seçilerek genellikle doğal malzemeler ve işlevsel mobilyalar kullanılır. Bu sayede hem fonksiyonel şekilde rahatlıkla kullanılabilecek hem sade hem de daha ferah hissettiren pratik yaşam alanları elde edilir. 

  1. İskandinav İç Mimari Tarzı

İskandinav tarzda öncelikli olarak sadelik ön plana çıkar. Bu sadelik yaşam alanına zarif bir görüntü kazandırırken, aynı zamanda da çok sade bir tasarım gerçekleştirilir. Örneğin; yatak odasında İskandinav mimari tarz kullanıldığında, gereksiz mobilyalar olmadan hafif bir ışıklandırma ve sade renkler ile doğal bir dinlenme alanı oluşturulur. Temiz bir görüntü ortaya koyan bu tarzda doğanın içindeymiş gibi bir yaşam alanı ortaya çıkarılır. 

  1. Çağdaş İç Mimari Tarzı 

Günümüzde çağdaş iç mimari tarz modern iç mimari ile karıştırılan bir yapıya sahiptir. Ancak çağdaş stilde modern stile göre tasarım daha farklı bir görselliğe ve estetiğe sahip olur. Çağdaş tasarımda özellikle 20. yüzyıl sonrasında modern iç mimari tarzda farklı bir yorum getirilmiştir ve çok akışkan şekilde güncel bir tasarım ortaya koyulmuştur. Çağdaş zamanların kıvrımlı çizgileri bu tasarımda yer alırken, modern tasarıma göre çok daha fazla kendini gösterir bir görsellik ile yaşam alanları tasarlanır. 

  1. Endüstriyel İç Mimari Tarzı

Son yıllarda özellikle birçok farklı televizyon dizisi ve sinema filminde ilgi çekici bir yaşam alanı tasarımı ile ortaya çıkan endüstriyel iç mimari tarzı, yaşam alanlarını bir iş yeri gibi tasarlayarak farklı bir fonksiyonel kullanımı ortaya koyar. Yüksek tavanlı yapılarda ve geniş kullanım alanına sahip salonlar, yatak odası veya stüdyo daireler gibi alanlarda bu fonksiyonel tasarım aydınlatmadan mobilyalara kadar her şeyin açık bir şekilde bir fabrika gibi görünür olmasından kaynaklanır. Bazen geri dönüşümlü malzemeler kullanılması ve bazen de eski eşyaların tasarıma dahil edilmesi ile endüstriyel bir tarz sağlanır. 

  1. Minimalist İç Mimari Tarzı 

Minimalist kavramından anlaşılabileceği üzere bu iç tasarım tarzında özellikle küçük alanlar göz önünde tutulur. Küçük bir yaşam alanının hem kullanışlı hem de istenilen şekilde düzenli olarak tasarlanması ön planda tutulmaktadır. Kolaylıkla temizlenebilecek, fazla eşyaların bulunmadığı ve zorunlu ihtiyaçların bir araya gelerek minimal bir yaşam alanı oluşturduğu tarz, süslemeler ve gereksiz ayrıntılardan her zaman uzaktır. Genel olarak da temiz bir görüntü ortaya koyarken, çok basit modern mobilyalar ve çoğu zaman beyaz renk tercih edilir. 

  1. Maksimalist İç Mimari Tarzı

Küçük alanlarda ve konutlarda minimalist tarz büyük fayda sağlarken, bazı küçük alanlarda da genellikle büyük boyutlu yapılarda maksimalist mimari tarz çok popüler bir kullanım sağlar. Çünkü tamamen birbirine zıt renkler, eşyalar ve stiller bir araya gelirken; cesur bir tasarım ile çok neşeli bir kullanım alanı elde edilir. Amaç zorlayarak her şeyi iç içe sokmaktan ziyade sevilecek yani zevkinize uyum sağlayacak tüm mobilyalar, aksesuarlar, sanatsal parçalar ve eşyaların bir arada kullanılması önemlidir. 

  1. Fransız İç Mimari Tarzı 

Fransız kültürü denildiğinde bilindiği üzere kibar bir görsellik ortaya çıkarken, ülkemizde de Fransız iç mimari tarz özellikle zarif tasarımlar arayan kişiler tarafından seçilmektedir. Akla ilk olarak da özellikle Versay Sarayı gelirken, pastel renkler ve çoğunlukla beyaz kullanımı sayesinde sıcak bir atmosfer elde edilir. Özellikle oturma odalarında chesterfield tarzı koltuk takımları gibi mobilyalar ön plana çıkar. 

  1. Bohem İç Mimari Tarzı 

Bohem kavramı, 20. asrın ortalarında yaygın bir şekilde kullanılan kavramlar arasında yer alırken, çingene ve sanatçılar için birebir olarak kabul edilmiş bir kelimedir. Düzensiz ve darmadağın bir tarz olarak akla gelse dahi aslında doğal ürünlerin kullanıldığı ve çok fazla desen, vintage mobilya kullanımı, el yapımı parçalar gibi ürünlerin birleşimi ile bağımsız bir ruh ortaya çıkarılarak tasarım yapılır.

  1. Rustik İç Mimari Tarzı 

Rustik tasarım, genellikle köy yaşamına ait çizgiler bulunduran ve çoğu zaman endüstriyel olarak işlenmesi gerçekleştirmemiş malzemelerin yer aldığı bir tasarım sağlar. Bu tarz bir tasarımda akla gelebileceği şekilde doğal ahşap malzemelerin görülmesi ve özellikle otantik kilimler ya da mobilyaların kullanılması gayet doğaldır. Ürünlerde boya çok fazla tercih edilmeden genellikle vernik tarzı koruyucu malzemeler kullanılırken, doğal bir köy kokusu ve ahşap kokusu çok fazla ön plana çıkar. Bu tasarım çoğu noktada country tasarım ile de benzer bir yapı ortaya koyar. 

Etiketler: mimari tarzlar
Temmuz 21, 2025
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR