Silikon Ne İşe Yarar? Nerelerde Kullanılır?

Silikon Ne İşe Yarar? Nerelerde Kullanılır?

Günlük hayatta birçok farklı noktada özellikle nesnelerin birbirine yapıştırılması için kullanımı tercih edilen silikon hem pratik hem de kaliteli bir malzeme olarak bilinmektedir. Birçok alanda kullanımı yer alan bu malzeme, bazı yüzeylerde boşlukların doldurulması bazen de yalıtım gibi amaçlar ile dahi kullanılmaktadır. 

Silikon temel olarak ev işleri veya endüstriyel faaliyetler gibi birçok alanda dayanıklı, ısıya karşı dirençli ve esnek bir malzeme olarak seçilmektedir. Polisiloksan olarak bilinen büyük boyutlu silikon atomları ile oksijen atomlarının birbiri ile bir zincir oluşturması sayesinde üretilir. Sentetik bir yapıya sahip olarak ana üretim maddesi ise doğadan elde edilen Silisyum (Si) elementtedir. Kauçuk benzeri bir yapıya sahip olduğu için kullanıldığı her alanda dayanıklı, su geçirmez ve değerli bir malzeme olarak yer alır. 

Silikon Ne İşe Yarar? 

Silikon, yapay bir malzeme olarak üretilen elastik yapısı ile çevreye zarar vermeyen ve içeriğinde de zararsız bir bileşim bulunduran aynı zamanda da geri dönüştürülebilir bir malzemedir. Toksik olmayan yapısı ile birlikte gıdanın temas ettiği yüzeylerde dahi kullanılabilirken, sağlık alanından endüstriye ve izolasyondan tamir gibi uygulamalara kadar her noktada yer alabilmektedir. 

Özellikle evlerde silikon kullanımı çocukların ve ev halkının zarar görmemesi için birçok noktada yalıtım, birleştirme ve boşlukları doldurma gibi işlemler ile kullanılmaktadır. Genel olarak da silikonun temel işlevi yüksek bir ısı direnci bulunması ve suya karşı dayanıklı olması ile kullanıldığı noktada bir nevi yalıtım ve geçirmezlik oluşturmasıdır. Örneğin; tezgahların birleşim noktalarında kullanıldığında bu ara noktalardan su sızmasını engelleyerek faydalı bir sonuç ortaya koyar. 

Hem ev kullanıcısı hem bireysel tüketici hem endüstriyel kullanıcı hem de atölyelerde üretici tarafından kullanım gerçekleştirilmesinde silikon aynı zamanda kimyasallara karşı da dirençlidir. Evlerde kullanılan temizlik malzemeleri, atölyelerde kullanılan kimyasal temizleyiciler veya onarıcılar gibi birçok maddeye karşı direnç oluşturur. İnsan vücudu ile uyumlu olduğu kadar bazen ahşap bazen mermer bazen taş veya cam gibi birçok malzeme ile uyumlu bir şekilde uygulamada yer alabilmektedir. 

Silikon Nerelerde Kullanılır? 

Silikon için kullanım alanlarına bakıldığında ürünün çeşitleri ile eşdeğer bir şekilde kullanım alanlarının da ortaya çıktığını görmek mümkündür. Genel çerçevede kullanılan ürün çeşitleri ile kullanım alanlarının birbirine bütünleyici bir yapı ortaya koyması sayesinde aşağıdaki liste incelenebilir. 

       * Silikon, elektrik akımının geçtiği yerlerde özellikle yüksek voltaj yer alıyorsa, bir izolasyon malzemesi olarak seçilir. Örneğin; devrelerde veya pano içlerinde kabloların birbirinden korunması için silikon kullanılabilir. 

       * Sağlık uygulamalarında zehirsiz bir yapıya sahip olduğu için bazen implant uygulaması bazen de hastane cihazlarının korunması için kullanılır. 

       * Bireysel anlamda günümüzde birçok kişi kozmetikte bir dolgu ürünü olarak veya cilt bakımında daha pürüzsüz bir his veya nemlendirme için silikon kullanmaktadır. 

       * Yapı çalışmalarında bina dış cephe mantolama işlemleri veya cam kaplamaları gibi noktalarda birleştirme noktalarında dolgu malzemesi olarak elastik ve yalıtım özellikli yapısı ile silikon kullanılır. 

       * Silikon yapıştırıcı bir yapıya sahip olduğu için özellikle farklı parçaların birbirine birleştirilerek sızdırmaz bir yapı elde edilmesi için evlerde, araçlarda, sanayide ve inşaat gibi her noktada kullanılır. Örnek olarak duş kabinlerinde cam kalıplar silikon sayesinde güçlü bir şekilde birleştirilir. 

       * Yüksek bir ısı direnci oluşturduğu için özellikle otomotivde silikon motor parçaları gibi noktalarda çok sık yer alır. 

       * Mutfakta ısıya dayanıklı yapısı ile birlikte silikon sayesinde birçok farklı spatula ve pişirme gereci üretimi yapılmaktadır. 

       * Otomotiv sanayisinde birçok araç parçası silikon ile üretilirken, parçaların birleşimi ve onarımında da silikon kullanılır. 

Silikon bugün kullanımda bulunan çeşitleri arasında soğuk silikon ve sıcak silikon gibi çeşitler ile yer alır. Örneğin; soğuk silikon bilindiği üzere tüpler ve silikon tabancası ile birlikte birçok noktada kullanılırken, örneğin; banyolarda, mutfaklarda veya ahşap mobilyalarda boşluk noktaların sızdırmaz bir şekilde doldurulması için tercih edilir. Çünkü genel olarak sızdırmaz yapısı ile bir izolasyon oluştururken, aynı zamanda da yapıştırma işlevi gerçekleştiren bir üründür. 

Sıcak silikon olarak bilinen ürün çeşidi ise genellikle şeritler halinde üretilen ve ısıtılarak kullanılan bir silikon tabancası sayesinde etkin hale getirilir. Herhangi iki nesnenin birbirine güçlü bir şekilde yapışması ve birleşmesi için bu malzemeden yararlanarak uygulama sağlanabilir. 

Silikon kuru ve tozdan arındırılmış temiz bir yüzeyde istenilen çeşitleri ile çok pratik ve hızlı bir şekilde kullanılan bir maddedir. Günümüzde de hiçbir zaman toksik niteliğe sahip olmamak ile birlikte farklı içerikler ile doğal, özel veya güçlü bir yapıştırıcı etki sağlayacak şekilde üretilmiş silikonlar seçilebilmektedir. Özellikle yapıştırma konusunda mermer, cam, fiberglas, beton, krom, gazbeton, fayans, seramik, tuğla, paslanmaz çelik, sedir, ahşap, ayna veya bronz gibi birçok malzemede silikon kullanılabilir. Nadir olarak galvaniz çelik, asfalt ve kauçuk gibi zemin ve noktalarda silikon etki göstermeyebilmektedir.

Etiketler: silikon nedir, silikon ne işe yarar
Temmuz 24, 2025
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR